Nieuwsbericht

Noordrijn-Westfalen: de eerste keus voor ondernemers

Al sinds jaren is Noordrijn-Westfalen een van de meest populaire vestigingsplaatsen in Europa voor buitenlandse bedrijven.

Noordrijn-Westfalen, de belangrijkste economische regio van Duitsland, staat bekend als veelzijdige en aantrekkelijke vestigingsplaats en biedt investeerders optimale omstandigheden voor groei en succes. Wat er voor ondernemers vooral uitspringt, zijn de centrale ligging in het midden van Europa en de omvang van de markt. Van alle 16 Duitse deelstaten heeft Noordrijn-Westfalen met 17,9 miljoen inwoners het hoogste bevolkingsaantal. In een radius van 500 kilometer rondom de hoofdstad Düsseldorf wonen circa 160 miljoen mensen, bijna een derde van alle consumenten in de Europese Unie.

Noordrijn-Westfalen is de locatie van twintig bedrijven uit de Top 50 Duitse ondernemingen met de hoogste omzet. Bovendien vindt u hier meer dan 713.000 midden- en kleinbedrijven die de economische ruggengraat van de deelstaat vormen.

Bij de keuze voor een vestigingslocatie speelt de uitstekende infrastructuur van Noordrijn-Westfalen een cruciale rol. Zes luchthavens, Duisburg als de grootste binnenhaven ter wereld en een dicht netwerk van auto-, vaar- en spoorwegen maken de afzet- en inkoopmarkten vanuit Europa en de rest van de wereld bijzonder toegankelijk. Voor bedrijven uit alle sectoren is er een ruime keuze aan gekwalificeerde werknemers, dit dankzij de aanwezigheid van meer dan 773.000 studenten aan zeventig universiteiten en hogescholen. Vooral voor IT-bedrijven is dit van groot belang.

Noordrijn-Westfalen speelt in Duitsland een belangrijke rol als aanjager van de digitale transitie in productieketens. Daardoor ontstaat hier, specifiek voor innovatieve technische ondernemingen, een uitstekend marktperspectief.

Circa 4.000 Nederlandse ondernemingen in Noordrijn-Westfalen

De gunstige vestigingsvoorwaarden trekken veel buitenlandse investeerders aan. Noordrijn-Westfalen is op dit moment investeringshotspot nr. 1 voor internationale ondernemingen. Inmiddels zijn er in de regio Rijn en Ruhr zo’n 20.000 te vinden. Nederland speelt daarbij als belangrijkste Europese handelspartner een belangrijke rol – geen ander land verbindt zich zo sterk met Noordrijn-Westfalen als Nederland. Rond de 4.000 Nederlandse ondernemingen met ongeveer 75.000 werknemers hebben zich in deze deelstaat gevestigd, waaronder AkzoNobel, Basell Polyolefine, HEMA, Friesland Campina, Refresco, Seacon Logistics, DELA en YoungCapital.

Recent opende de Nederlandse staalproducent 247TailorSteel een nieuwe productielocatie in Hilden, zuidoostelijk van Düsseldorf. Door de digitalisering van het hele verwerkingsproces – van offerteaanvraag tot uitlevering – kan het bedrijf efficiënt handelen en vanuit de centrale positie in Noordrijn-Westfalen de hele Duitse markt bedienen. Ook de Nederlandse online supermarkt PICNIC heeft voor een eerste expansiestap een locatie in Noordrijn-Westfalen gekozen. Die keuze is zeer succesvol gebleken: PICNIC heeft inmiddels tien logistieke hubs in Noordrijn-Westfalen, met meer dan 600 werknemers en 70.000 klanten.

NRW.INVEST biedt ondersteuning bij uw vestiging in Noordrijn-Westfalen – kom bij ons langs op de Duitslanddag van de DNHK!

NRW.INVEST, het investeringsagentschap van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, helpt ondernemers bij vestigings- of uitbreidingsplannen in Noordrijn-Westfalen en biedt een uitgebreid informatieaanbod op het gebied van vestigingsvoorwaarden.

Tijdens de Duitslanddag nodigt NRW.INVEST Nederlandse bedrijven uit voor een workshop ’Groeikansen in Duitsland – Noordrijn-Westfalen‘ om de voordelen van vestiging in Noordrijn-Westfalen aan u te presenteren.

Voedselproducent Pure Ingredients, projectontwikkelaar World of Walas en het op mobiliteitsconcepten gespecialiseerde adviesbureau APPM vertellen over hun ervaringen in vestiging en betreding van de Duitse markt.

Één aanspreekpunt in Duitsland voor zowel uw hypotheek, verzekeringen, bausparen en vermogensopbouw.